onsdag, mai 23, 2007

Sapientis est ordinare
(It is the business of the wise man to order).
- Thomas Aquinas sin versjon av det gamle Aristoteliske prinsipp, som opprinnelig stammer fra Aristoteles Metafysikk første bok
:
the wise man must not be ordered but must order, and he must not obey another, but the less wise must obey him.

Leo Strauss mente at filosofene opp gjennom tidene har kommunisert en hemmelig filosofi seg i mellom - da den gemene hop ikke ville tåle sannheten.

mandag, mai 14, 2007

Hva f.. trenger vi haeccitas for?
Umiddelbart later det kanskje til at "haeccitas" bare er noe vås, unyttig og unødvendig. Verden er da full nok av begreper som det er?! Haeccitas ble innført av Duns Scotus i et forsøk på å løse et meget kinkig dilemma i middelalderens kunnskapsteori. Den moderate realismen til St. thomas Akvinas, er kunnskap om det som er alment, og ikke om individer. Våre sanser er av det enkelte fenomen, intellektuell kunnskap oppnås først ved å abstrahere ut det som er felles fra mengden av sanseinntrykk. Dette betyr at det ikke er mulig å ha kunnskap om oss selv eller andre menneskelige individer qua individer, men kun i den grad vi kan benytte generelle termer om dem.
For å sikre at vi kan ha eksklusiv og priviligert kunnskap om oss selv og andre individer så hr. Duns seg nødt til å innføre haeccitas - kommer av haec(latin): denne- den materielle individualiserende komponent som utgjør den enkelte tings dennehet i motsetning til en annens.

fredag, mai 11, 2007

Det er så lett i vår tid å henge fast i det flyktige, det som forsvinner, og ikke det som er stadig og uforanderlig.

Slik har det antakelig vært i lengre tid, om enn ikke i samme grad, da det i tilfelle ville innebære at et aspekt av det flyktige er konstant, som ville stride imot dets vesen.
Av samme grunn blir det feil å skulle anta at det alltid har vært slik.

Det overflatiske, fargerike og foranderlige er i overflod, mens det uforanderlige aldri hverken er mer eller mindre enn én.

Parmenides

fredag, mai 04, 2007

Voluntarisme - viljen er en grunnleggende faktor i universet, gud og mennesket.


Intellektualisme - tanken er grunnleggende faktor.

Distinksjonen stammer fra middelalderens teologiske debatter. Voluntarister var Duns Scotus og William Ockham, intellektualister Thomas Aquinas og Mester Eckhardt.

Les mer...

tirsdag, mai 01, 2007

Do what thou wilt shall be the only law
Hvert menneske har en Sann Vilje. Mange kjenner ikke sin Sanne Vilje og lever i ufrihet og konflikt med sin natur. Det er om å gjøre å oppdage sin egen Sanne Vilje, og følge den.

Denne etikken kalles Thelema, og har som opphav "verdens ondeste mann" , Aleister Crowley.